ßßß Cookit - przepis na Najlepsza Pizza w Krakowie? Trzy Papryczki

Najlepsza Pizza w Krakowie? Trzy Papryczki

Wykonanie

Przede wszystkim piec opalany drewnem nie tylko robi świetny klimat w pizzerii, w której jest przyjemnie ciepło. Nadaje on pizzy niesamowitej chrupkości i aromatu. Ciasto jest cienkie, z pękającymi bąblami ale nie przesuszone i nawet powiedziałabym, że nieco puszyste. Co mnie urzekło w tej pizzerii? Kreatywność serwowanych pizz. Oprócz klasyków znajdziecie między innymi: Pizze z pieczonym indykiem, avocado i migdałami czy Pizza z chorizo, grillowaną papryką i czerwoną fasolą.
My zdecydowaliśmy się na kilka kombinacji: pizza z chorizo, wędzonym serem scamorza i żurawiną ( 26 zł) połączona z Pizza Con Olive - Pasta z czarnych i zielonych oliwek, anchois, mozzarella (26 zł). I to była jedna mieszanka składająca się z dwóch pizz. Duża pizza jest przyzwoita ale wielkość nie jest tym, czym szokują Trzy Papryczki. Za to połączenie chorizo z wędzonym scamorza i żurawiną było szokująco fajne, bo chociaż z przyjemnością sięgnęłabym po ten zestaw solo, tak jako składnik pizzy miałam pewne obawy. Poprosiłam nawet aby żurawina była podana osobno - tak na wszelki wypadek - okazało się to zupełnie zbędne ponieważ całość komponowała się genialnie. Druga połowa nie zaskoczyła mnie aż tak bardzo. Uwielbiam tapenade z oliwek, mogę jeść ją dwoma łyżkami na raz, a na cienkim cieście pizzy... po prostu palce lizać.
Drugi zestaw jaki wypróbowaliśmy to firmowa: Trzy Papryczki - łagodna lub bardzo ostra z grillowaną papryką, czosnkiem, anchois i salami (27 zł) oraz Pizza Frutti di Mare - owoce morza, cebula, rozmaryn, mozzarella (29 zł). Zestaw bez szokujących połączeń ale z pysznym, włoskim salami, całymi papryczkami, dobrze przyprawiona. Nie zawodzi. Właśnie o to mi chodziło. Żeby znaleźć takie miejsce, które nie zawiedzie mnie kiedy przyjdzie ochota na pizze!
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2014/01/najlepsza-pizza-w-krakowie-trzy.html