ßßß
 
            
         Wiem, wiem – dopiero listopad :) Cóż mogę poradzić, zawsze lubiłam Gwiazdkę, a świąteczne dekoracje, które są już niemal we wszystkich sklepach, skutecznie wprawiają mnie w przedświąteczny nastrój ;) Do tego Zuzia od co najmniej dwóch tygodni próbuje nas namówić na rozwieszenie dekoracji i kupno choinki, więc mam sprzymierzeńca w moich przedświątecznych wariactwach ;PWczoraj na przykład piekłyśmy pierniczki, o które Córcia tak bardzo prosiła, że nie umiałam odmówić. Zrobiłyśmy w kuchni bałagan godny zgrai rozbrykanych przedszkolaków, a wieczór i pół nocy spędziłam na dekorowaniu piernikowych choinek, ludzików i gwiazdek (co z moimi dwiema lewymi rękoma było nie lada zajęciem), ale warto było, by zobaczyć jej uradowaną minę dziś rano :) O tak, to będą dobre święta :))Ciasteczka to jedna z tych rzeczy, których moim zdaniem na Boże Narodzenie nie może w domu zabraknąć. Nie tylko cudownie smakują z kubkiem gorącego kakao, gdy za oknem mróz, ale też stanowią wspaniały słodki upominek dla rodziny i przyjaciół :) Te z białą czekoladą i żurawiną z „Cake days” The Hummingbird Bakery pasują idealnie w obu przypadkach, choć równie dobrze smakują każdego innego dnia. Zaręczam Wam, że będziecie nimi zachwyceni niezależnie od pory roku :)Polecam :)Składniki na około 12 dużych ciastek:135g miękkiego, niesolonego masła80g drobnego cukru do wypieków80g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii190g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki sody100g suszonej żurawiny60g białych czekoladowych drobinek (white chocolate chips) lub drobno posiekanej białej czekoladyWykonanie:Przesiej mąkę, sodę, sól oraz cynamon do miski i odstaw.Masło utrzyj z cukrami na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj dokładnie.Do masy maślanej dodawaj stopniowo przesiane suche składniki, miksując na niskich obrotach, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.Na koniec wmieszaj żurawinę i białą czekoladę.Z ciasta rób kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasta mocno rozlewają się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 – 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Upieczone pozostaw na chwile na blasze, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)
Wiem, wiem – dopiero listopad :) Cóż mogę poradzić, zawsze lubiłam Gwiazdkę, a świąteczne dekoracje, które są już niemal we wszystkich sklepach, skutecznie wprawiają mnie w przedświąteczny nastrój ;) Do tego Zuzia od co najmniej dwóch tygodni próbuje nas namówić na rozwieszenie dekoracji i kupno choinki, więc mam sprzymierzeńca w moich przedświątecznych wariactwach ;PWczoraj na przykład piekłyśmy pierniczki, o które Córcia tak bardzo prosiła, że nie umiałam odmówić. Zrobiłyśmy w kuchni bałagan godny zgrai rozbrykanych przedszkolaków, a wieczór i pół nocy spędziłam na dekorowaniu piernikowych choinek, ludzików i gwiazdek (co z moimi dwiema lewymi rękoma było nie lada zajęciem), ale warto było, by zobaczyć jej uradowaną minę dziś rano :) O tak, to będą dobre święta :))Ciasteczka to jedna z tych rzeczy, których moim zdaniem na Boże Narodzenie nie może w domu zabraknąć. Nie tylko cudownie smakują z kubkiem gorącego kakao, gdy za oknem mróz, ale też stanowią wspaniały słodki upominek dla rodziny i przyjaciół :) Te z białą czekoladą i żurawiną z „Cake days” The Hummingbird Bakery pasują idealnie w obu przypadkach, choć równie dobrze smakują każdego innego dnia. Zaręczam Wam, że będziecie nimi zachwyceni niezależnie od pory roku :)Polecam :)Składniki na około 12 dużych ciastek:135g miękkiego, niesolonego masła80g drobnego cukru do wypieków80g jasnego brązowego cukru (np. muscovado)1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii190g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki sody100g suszonej żurawiny60g białych czekoladowych drobinek (white chocolate chips) lub drobno posiekanej białej czekoladyWykonanie:Przesiej mąkę, sodę, sól oraz cynamon do miski i odstaw.Masło utrzyj z cukrami na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj dokładnie.Do masy maślanej dodawaj stopniowo przesiane suche składniki, miksując na niskich obrotach, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.Na koniec wmieszaj żurawinę i białą czekoladę.Z ciasta rób kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasta mocno rozlewają się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 – 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Upieczone pozostaw na chwile na blasze, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)