ßßß
Bardzo delikatne ciasteczka, które podaje się tradycyjnie na specjalne okazje w towarzystwie czarnej herbaty. Kruchutkie, niemal sypkie, o wyraźnym kwiatowym aromacie. Dekorowane różanym lukrem i cukrowymi posypkami lub krystalizowanymi kwiatami. Inne, niż te, do których przywykłam i zdecydowanie godne wypróbowania.Przygotowanie ich zajmie Wam najwyżej kilka minut. Potem trzeba tylko chwilę poczekać i już można je piec, A dekorowanie to już sama przyjemność. Zuzia była w siódmym niebie, gdy zobaczyła różowy lukier i kolorową posypkę na stole, już dawno nie pomagała mi z takim zapałem ;)Polecam :)* przepis z „Baking Cookies & Biscuits” C. Atkinson, V. Barret i J. Farrow, z niewielkimi zmianamiSkładniki na około 30 ciasteczek:75g cukru pudru, przesianego225g miękkiego, niesolonego masła300g mąki ryżowej75g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 żółtko1 łyżka wody różanejDodatkowo:150g cukru pudruokoło 2 – 3 łyżki wody różanejróżowy barwnik spożywczy (możecie pominąć)cukrowe posypki lub krystalizowane płatki róż do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki na ciasteczka umieść w misie miksera lub malakserze i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz to też zrobić ucierając wałkiem, jeśli masz trochę czasu (i siły ;). Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.Ze schłodzonego ciasta rób kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz lekko spłaszczyć każdą.Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 15 – 20 minut, aż będą sprężyste i tylko delikatnie zarumienione (nie powinny być zbyt ciemne, bo będą za suche). Studź na blasze do pieczenia.Podczas gdy ciasteczka stygną, przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z wodą różaną, dostosowując ilość wody tak, by lukier był dosyć gęsty, ale spływał swobodnie z łyżki. Dodaj odrobinę barwnika spożywczego i jeszcze raz wymieszaj.Wystudzone ciasteczka udekoruj lukrem i posypkami lub płatkami kwiatów. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie, zanim je podasz.Smacznego :)