Wykonanie
Maj kojarzy się przede wszystkim z popularną w Polsce majówką i początkiem sezonu grilowego. My też planujemy zjeść wkrótce pierwszą w tym sezonie
kiełbaskę z grila :) A ze rodzina duża i słodko-lubna, samą
kiełbasą się nie obejdziemy. Stąd kolejna propozycja na przekąski do zabrania na spacer lub piknik – aromatyczne muffiny z dodatkiem
bananów i
masła orzechowego.Muffiny, jak na te małe cudeńka przystało, są nietrudne w przygotowaniu, a do tego doskonale nadają się do piknikowego koszyczka. Nadają się zarówno na deser, jak i w charakterze przekąski dla zabieganych dzieciaczków. Lubią je chyba wszyscy. Te, które dziś z Zuzią upiekłyśmy łączą w sobie dwie rzeczy, które uwielbiam –
banany i
masło orzechowe. It doesn’t get better
than this, jak mawiają Irlandczycy ;)Gorąco polecam :)* źródło „Cakes” Rachel Allen (która to książka, jak już zapewne zauważyliście, stała się ostatnio moją ulubioną książką kucharską ;) z niewielkimi modyfikacjamiSkładniki na 12 standardowych muffinek:75g miękkiego niesolonego
masła150g
masła orzechowego z kawałkami orzeszków (crunchy peanut butter)200g drobnego
cukru do wypieków (jeżeli
masło orzechowe jest wyczuwalnie słodkie, radzę zmniejszyć ilość do 150g)2 bardzo dojrzałe
banany4 duże
jajka250g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliWykonanie:
Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub tłuczka do
ziemniaków.
Mąkę, proszek dopieczenia oraz
sól przesiej i odłóż.
Masło utrzyj z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj
masło orzechowe oraz rozgniecione
banany i ucieraj dalej. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo roztrzepane
jajka.Gdy wszystko będzie już dobrze połączone, dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą i wymieszaj delikatnie.Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 20 – 25 minut, aż będą zrumienione na wierzchu, a patyczek wbity w środek suchy po wyjęciu.Studź na kratce.Smacznego :)