ßßß
Maj kojarzy się przede wszystkim z popularną w Polsce majówką i początkiem sezonu grilowego. My też planujemy zjeść wkrótce pierwszą w tym sezonie kiełbaskę z grila :) A ze rodzina duża i słodko-lubna, samą kiełbasą się nie obejdziemy. Stąd kolejna propozycja na przekąski do zabrania na spacer lub piknik – aromatyczne muffiny z dodatkiem bananów i masła orzechowego.Muffiny, jak na te małe cudeńka przystało, są nietrudne w przygotowaniu, a do tego doskonale nadają się do piknikowego koszyczka. Nadają się zarówno na deser, jak i w charakterze przekąski dla zabieganych dzieciaczków. Lubią je chyba wszyscy. Te, które dziś z Zuzią upiekłyśmy łączą w sobie dwie rzeczy, które uwielbiam – banany i masło orzechowe. It doesn’t get better than this, jak mawiają Irlandczycy ;)Gorąco polecam :)* źródło „Cakes” Rachel Allen (która to książka, jak już zapewne zauważyliście, stała się ostatnio moją ulubioną książką kucharską ;) z niewielkimi modyfikacjamiSkładniki na 12 standardowych muffinek:75g miękkiego niesolonego masła150g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (crunchy peanut butter)200g drobnego cukru do wypieków (jeżeli masło orzechowe jest wyczuwalnie słodkie, radzę zmniejszyć ilość do 150g)2 bardzo dojrzałe banany4 duże jajka250g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliWykonanie:Banany obierz i rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.Mąkę, proszek dopieczenia oraz sól przesiej i odłóż.Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj masło orzechowe oraz rozgniecione banany i ucieraj dalej. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo roztrzepane jajka.Gdy wszystko będzie już dobrze połączone, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj delikatnie.Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 20 – 25 minut, aż będą zrumienione na wierzchu, a patyczek wbity w środek suchy po wyjęciu.Studź na kratce.Smacznego :)