ßßß
Na takie ciasteczka ochotę miałam już od kilku dni (a właściwie od momentu zakupu foremek :) ), ale ciągle brakowało czasu, żeby je upiec. Aż wreszcie wczoraj udało mi się wygospodarować chwilę i e t voilà :)Właściwie ciasteczka wyszły zupełnie inne, niż zamierzone. Miałam skorzystać z przepisu z jednej z książek, ale coś mnie tknęło, że zwykłe kruche ciasteczka to za mało i zaczęłam kombinować. Przede wszystkim wykorzystałam orzechy włoskie pozostałe po ostatnich wypiekach, a potem to już tylko dobieranie proporcji standardowych składników oraz czasu i temperatury pieczenia. Bałam się strasznie, że nie wyjdą, ale szczęśliwie tylko temperaturę musiałam poprawić.Ciasteczka są dokładnie takie, jak sobie wymyśliłam – kruchutkie, maślane, z lekko orzechowym posmakiem. Pycha :) Zwłaszcza, że do środka, po próbach z różnymi dodatkami, ostatecznie trafiła lubiana przez nas wszystkich nutella. Nasza Zuzia natomiast nie mogła się zdecydować i swoje ciastka smarowała i nutella, i dżemem malinowym :DPolecam :)Składniki na około 25 podwójnych ciasteczek:50g orzechów włoskich zmielonych (mogą być też laskowe, a nawet pekany)250g mąki pszennej130g drobnego cukru do wypieków (idealny byłby brązowy, ale zwykły też może być)225g zimnego niesolonego masła2 żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możecie pominąć i zastąpić łyżeczką zimnej wody)1 łyżka śmietany (opcjonalnie, gdyby ciasto się rwało przy wałkowaniu i wycinaniu)Wykonanie:Orzechy zmiel w malakserze lub młynku do kawy z 3 łyżkami cukru. Wymieszaj z mąką oraz pozostałym cukrem.Masło posiekane w niedużą kostkę i dodaj do suchych składników. Połącz wyrabiając ręcznie, siekaczem do kruchego lub malakserem do momentu, gdy pojawią się grudki.Dodaj ekstrakt oraz żółtka i wyrabiaj do połączenia składników. Następnie wyłóż na umączony blat i zagnieć gładkie ciasto.Z ciasta zrób kulę i spłaszcz nieco na kształt dysku. Owiń dokładnie folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3mm, podsypując lekko mąką. Gdyby się rwało możesz dodać łyżkę śmietany i jeszcze raz zagnieść, to powinno pomóc.Wycinaj dowolne kształty, mając na uwadze to, że powinny być do pary, jeśli chcesz je później przełożyć. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 8 – 10 minut w temperaturze 200°C. Po Wyjęciu z piekarnika studź przez chwilę na blasze, a potem delikatnie (najlepiej pomagając sobie szpatułką) przenieś na kratkę.Wystudzone przekładaj nutella.Smacznego :)