Wykonanie
Jeśli znudziły się Wam ziemniaczane frytki (o ile w ogóle mogą się takie znudzić), to mam dla Was świetną alternatywę –
cukinię. Frytki trochę inaczej, ale zapewniam Was, że równie pysznie. Podawane jako dodatek do
mięsa albo po prostu jako osobne danie z ulubionym dipem. Warte wypróbowania.Co nam będzie potrzebne:- 2
cukinie– 2
jajka–
bułka tarta–
przyprawy:
pieprz,
sól,
papryka mielona słodka i ostra–
olejPrzygotowanie:
cukinie dokładnie myjemy pod zimną
wodą i kroimy na frytki, tak jak pokazane na zdjęciu w głębszym talerzu roztrzepujemy
jajka i dodajemy trochę
soli, na płytszy talerz wysypujemy
bułkę tartą i dodajemy do niej
przyprawy –
sól,
paprykę słodką i ostrą (tak jak w przypadku kotletów )po kilka frytek wrzucamy najpierw do
jajka a następnie do
bułki tartej i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko skrapiamy
olejemfrytki wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200ºC i pieczemy ok 15-20 minut, aż się ładnie przyrumieniąSmacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments