Wykonanie
Blok
czekoladowy to smak z dzieciństwa kiedy tak trudno było kupić
słodycze i rodzice robili w domu
krówki lub właśnie taki blok
czekoladowy.Ten jednak przepis posiadam od ówczesnej szkolnej woźnej, która dobrze piekła i bardzo miło ją wspominam. Pierwszy raz robiłam blok w
klasie trzeciej lub czwartej razem z siostrą. Oczywiście nie udał się nam – zwarzyły się składniki i wyłądował w koszu. Jedna jak się później okazało (po dopytaniu autora przepisu) tak miało właśnie być – przed dodaniem
jajek masa jest zwarzona, ale już po ich dodaniu jest aksamitna. Tego nie wiedziałyśmy i nie chciałyśmy już marnować
jajek więc stwierdziłyśmy, że blok się nie udał.Następnym razem nie zraziłyśmy się zwarzoną masą, dodałyśmy
jajka i blok wyszedł super!!Takie były początki mojej kulinarnej przygody! Tak więc nie warto się przejmować, ponieważ początki zawsze są trudne.Do dzieła!!

250 g
masła1
budyń czekoladowy3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2
jajkapo garści
bakalii:
orzechy,
rodzynki,
żurawinaesencja waniliowa200g
herbatnikówMasło,
cukier,
budyń i
kakao zagotować do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.Do masy dodać
jajka, wymieszać.Dodać
bakalie i pokruszone
herbatniki oraz esencję
waniliową.Całość wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki wyłożonej folią do stężenia.Smacznego!!

