Wykonanie

Bajaderki to jedne z moich ulubionych
ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie
ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez
owoców, kremów,
galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort
mleczny. Do tego sporo
bakalii i domowa polewa
kakaowa. No i oczywiście
rum, który w moich bajaderkach musi być mocno wyczuwalny. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować.Składniki:350 g czerstwego ciasta300 g
herbatników1/2 szklanki
mleka2 szklanki
bakalii (
orzechy,
żurawina,
rodzynki,
suszone śliwki, skórki kandyzowane)2 łyżki
kakao1/2 szklanki
rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku
Rodzynki zalać połową
rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do
mielenia mięsa).
Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem.
Bakalie posiekać.
Mleko zagotować z
kakao i przestudzić. Wlać do miski z
ciastem, dodać
herbatniki,
bakalie,
rodzynki z
rumem i wlać
rum. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dosypać utłuczonych na pył
herbatników. Jeśli będzie za suche to dolać przegotowanego
mleka. Z masy formować kulki dowolnej wielkości i układać je na kratce.
Masło,
cukier puder i
kakao zagotować, dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać bajaderki. Wierzch można udekorować
bakaliami lub wiórkami.