ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka w miodzie z tymiankiem

Udka z kurczaka w miodzie z tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Na dzisiejszy obiad proponuję udka z kurczaka w miodzie z tymiankiem . Miód nadaje udkom soczystości i wydobywa smak tymianku. To kolejne danie z serii szybkich i prostych.
Składniki (4 osoby):
6 udek z kurczaka
1 czubata łyżka miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
pieprz, sól
pietruszka do posypania
Wykonanie:
Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Po 2 godzinach smażymy z obu stron na maśle z dodatkiem rozdrobnionego czosnku do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu udka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do masła na którym smażyły się udka, dodajemy miód. Tak przygotowaną mieszanką polewamy udka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Udka najlepiej smakują z ryżem i gotowanymi warzywami.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/udka-z-kurczaka-w-miodzie-z-tymiankiem