Wykonanie

Na dzisiejszy obiad proponuję
udka z kurczaka w miodzie z
tymiankiem .
Miód nadaje udkom soczystości i wydobywa smak
tymianku. To kolejne danie z
serii szybkich i prostych.Składniki (4 osoby):6
udek z kurczaka1 czubata łyżka
miodu2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oreganopieprz,
sólpietruszka do posypaniaWykonanie:Udka nacieramy
przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Po 2 godzinach smażymy z obu stron na
maśle z dodatkiem rozdrobnionego
czosnku do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu udka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do
masła na którym smażyły się udka, dodajemy
miód. Tak przygotowaną mieszanką polewamy udka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Udka najlepiej smakują z
ryżem i gotowanymi warzywami.
