ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe z powidłami to wręcz idealne połączenie. Rogaliki piekę zawsze wtedy gdy spodziewam się gości. Mało kto potrafi oprzeć się pokusie, rogaliki znikają od razu po podaniu. Najbardziej lubię wersję z powidłami śliwkowo pomarańczowymi. Pomarańcze nadają rogalikom lekko cierpki smak.
Składniki: na ciasto:
500g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
21g suchych drożdży
5 łyżek cukru brązowego
3 jajka
150g roztopionego masła
szczypta soli
3 łyżki wódki
ziarenka z 1 laski wanilii
powidła (u mnie śliwkowe)
brązowy cukier do posypania
1 jajko do posmarowania rogalików
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, wanilię i wymieszać. Do suchych składników dodać jajka, mleko, wódkę i masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło. Na drożdżowe ciasto wyłożyć powidła i zrolować. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Z powyższej porcji wychodzi około 40 dmałych rogalików. Porcja spora ale rogaliki wspaniale się mrożą.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/rogaliki-drozdzowe-z-powidlami-sliwkowo-pomaranczowymi