Wykonanie
Ciasto drożdżowe z powidłami to wręcz idealne połączenie. Rogaliki piekę zawsze wtedy gdy spodziewam się gości. Mało kto potrafi oprzeć się pokusie, rogaliki znikają od razu po podaniu. Najbardziej lubię wersję z
powidłami śliwkowo pomarańczowymi.
Pomarańcze nadają rogalikom lekko cierpki smak.Składniki: na ciasto:500g
mąki1 szklanka ciepłego
mleka21g suchych
drożdży5 łyżek
cukru brązowego3
jajka150g roztopionego
masłaszczypta
soli3 łyżki
wódkiziarenka z 1
laski waniliipowidła (u mnie
śliwkowe)
brązowy cukier do posypania1
jajko do posmarowania rogalikówWykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać. Dodać
drożdże,
cukier,
sól,
wanilię i wymieszać. Do suchych składników dodać
jajka,
mleko,
wódkę i
masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za lepkie podsypać
mąką. Wyrobione ciasto zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło. Na
drożdżowe ciasto wyłożyć powidła i zrolować. Rogaliki posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
brązowym cukrem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Z powyższej porcji wychodzi około 40 dmałych rogalików. Porcja spora ale rogaliki wspaniale się mrożą.

