Wykonanie

Na przyjęcie typowo dla dorosłych proponuję wykwintne rogaliki z marcepanem i
gorzką czekoladą. To propozycja dla osób które wolą mniej słodkie wypieki. Marcepan wspaniale współgra z
gorzką czekoladą. To idealna propozycja do
kawy.Składniki: na ciasto:500g
mąki1 szklanka ciepłego
mleka21g suchych
drożdży5 łyżek
cukru brązowego3
jajka150g roztopionego
masłaszczypta
soli3 łyżki
wódkiziarenka z 1
laski wanilii400g marcepanu200g
gorzkiej czekolady1
jajko do posmarowania rogalików na
lukier:1,5 szklanki
cukru pudru4 łyżki gorącej
wodyWykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać. Dodać
drożdże,
cukier,
sól,
wanilię i wymieszać. Do suchych składników dodać
jajka,
mleko,
wódkę i
masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za lepkie podsypać
mąką. Wyrobione ciasto zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Masę marcepanową również podzielić na 4 części i rozwałkować na koła (najlepiej jest wałkować masę pomiędzy dwoma foliami spożywczymi, wtedy nie przykleja się i nie rwie). Na
drożdżowe ciasto wyłożyć masę marcepanową i wyciąć 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po tabliczce
czekolady i zrolować ciasto. Rogaliki posmarować rozbełtanym
jajkiem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Z powyższej porcji wychodzi około 30 dużych rogalików. Rogaliki dobrze się mrożą.Przygotowane lukru. Do
cukru pudru dodać gorącą
wodę i dokładnie wymieszać. Od razu polukrować rogaliki.


