ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą

Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Na przyjęcie typowo dla dorosłych proponuję wykwintne rogaliki z marcepanem i gorzką czekoladą. To propozycja dla osób które wolą mniej słodkie wypieki. Marcepan wspaniale współgra z gorzką czekoladą. To idealna propozycja do kawy.
Składniki: na ciasto:
500g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
21g suchych drożdży
5 łyżek cukru brązowego
3 jajka
150g roztopionego masła
szczypta soli
3 łyżki wódki
ziarenka z 1 laski wanilii
400g marcepanu
200g gorzkiej czekolady
1 jajko do posmarowania rogalików na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, wanilię i wymieszać. Do suchych składników dodać jajka, mleko, wódkę i masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Masę marcepanową również podzielić na 4 części i rozwałkować na koła (najlepiej jest wałkować masę pomiędzy dwoma foliami spożywczymi, wtedy nie przykleja się i nie rwie). Na drożdżowe ciasto wyłożyć masę marcepanową i wyciąć 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po tabliczce czekolady i zrolować ciasto. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Z powyższej porcji wychodzi około 30 dużych rogalików. Rogaliki dobrze się mrożą.
Przygotowane lukru. Do cukru pudru dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać. Od razu polukrować rogaliki.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/rogaliki-drozdzowe-z-marcepanem-i-czekolada