ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy – strogonof

Gulasz wołowy – strogonof

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,7 kg wołowiny
2 cebule
30 dag pieczarek
5 ogórków kiszonych
kwaśna śmietana
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
oliwa
Wykonanie:
Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy aż uzyska złoty kolor
Mięso kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy
Mięso przekładamy do garnka, dolewamy 2l wody. Mięso przyprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem i papryką
Pieczarki koimy w słupki i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy je do mięsa
Mięso gotujemy około 2 godzin na bardzo małym ogniu (jeżeli woda wyparuje odrobinę podlać). Ugotowane mięso powinno być bardzo miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy do sosu pokrojonej w słupki kiszone ogórki
Sos najlepiej smakuje przyozdobiony kwaśną śmietaną. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, knedlami itp.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/gulasz-wolowy-strogonof