Wykonanie

Składniki:0,7 kg
wołowiny2
cebule30 dag
pieczarek5
ogórków kiszonychkwaśna
śmietanaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
ziele angielskie,
liść laurowyoliwaWykonanie:
Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy aż uzyska złoty kolor
Mięso kroimy w kosteczkę i dodajemy do
cebuli, lekko podsmażamy
Mięso przekładamy do garnka, dolewamy 2l
wody.
Mięso przyprawiamy
zielem angielskim,
solą,
pieprzem i
paprykąPieczarki koimy w słupki i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy je do
mięsaMięso gotujemy około 2 godzin na bardzo małym ogniu (jeżeli
woda wyparuje odrobinę podlać). Ugotowane
mięso powinno być bardzo miękkie.Pod koniec gotowania dodajemy do sosu pokrojonej w słupki
kiszone ogórkiSos najlepiej smakuje przyozdobiony kwaśną
śmietaną. Podawać z
ziemniakami, kluskami śląskimi, knedlami itp.