ßßß
Składniki1/2 kg. mąki1 jajkooko.1/2 szkl. ciepłej wody1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwekFarsz1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego)c. waniliowy1 żółtkocukier, sól do smakuDodatkowopół kostki masłaSposób przygotowaniaDo mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki.FARSZ: ser rozetrzeć w makutrze, jajko wyszorować, sparzyć, do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, sól i cukier do smaku, jeśli ser jest za rzadki można dosypać mleka w proszku.Na krążki nakładać farsz, dobrze zlepić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu, gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty. Po ugotowaniu pierogi zahartować, czyli przełożyć na chwilę do zimnej wody, odcedzić. Pół kostki masła stopić i polać pierogi.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab