ßßß Cookit - przepis na Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

nazwa

Wykonanie

Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne mięsko :)
Składniki
1 kurczak o wadze do 2kg.
pojedyncza pierś z kurczaka
60-70 dkg. mięsa mielonego (użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki)
50 dkg. pieczarek
2 cebule
7 łyżek bułki tartej
3-4 łyżki śmietany
2 jajka
pęczek koperku (użyłam mrożonego)
przyprawa do kurczaka
majeranek
sól, pieprz do smaku
olej
Sposób przygotowania
Z kurczaka wyciągnąć kości, natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem. Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić. Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pokrojony koperek, sól, pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać.
Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi, nałożyć farsz mięsny, na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi. Kurczaka zaszyć, mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/kurczak-faszerowany