Wykonanie
Trochę pracochłonne ale bardzo smaczne
mięsko :)

Składniki1
kurczak o wadze do 2kg.pojedyncza
pierś z kurczaka60-70 dkg.
mięsa mielonego (użyłam pół na pół z
kurczaka i
karkówki)50 dkg.
pieczarek2
cebule7 łyżek
bułki tartej3-4 łyżki
śmietany2
jajkapęczek
koperku (użyłam mrożonego)
przyprawa do kurczakamajeraneksól,
pieprz do smaku
olejSposób przygotowaniaZ
kurczaka wyciągnąć kości, natrzeć od środka
przyprawą do kurczaka i
majerankiem. Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić.
Pieczarki pokroić w plastry, udusić na
oleju razem z pokrojoną w kostkę
cebulą, wystudzić. Do
mięsa mielonego dodać uduszone
pieczarki,
jajka,
bułkę tartą,
śmietanę, pokrojony
koperek,
sól,
pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać.Do środka
kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi, nałożyć farsz
mięsny, na farsz
mięsny od góry ułożyć drugą część piersi.
Kurczaka zaszyć, mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować
olejem i posypać
przyprawami i
bułką tartą. Tak przygotowanego
kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym
olejem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.Po wyciągnięciu
kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować.