ßßß
Składniki1 kurczak o wadze do 2kg.pojedyncza pierś z kurczaka60-70 dkg. mięsa mielonego (użyłam pół na pół z kurczaka i karkówki)50 dkg. pieczarek2 cebule7 łyżek bułki tartej3-4 łyżki śmietany2 jajkapęczek koperku (użyłam mrożonego)przyprawa do kurczakamajeraneksól, pieprz do smakuolejSposób przygotowaniaZ kurczaka wyciągnąć kości, natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem. Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić. Pieczarki pokroić w plastry, udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pokrojony koperek, sól, pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszać.Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi, nałożyć farsz mięsny, na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi. Kurczaka zaszyć, mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować.