ßßß
Składniki1 kg. ziemniaków30 dkg. sera białegomąka ziemniaczanamąka pszennasóljajko3 łyżki masłaSosgrzyby leśne (ilość w zależności od ilości sosu)śmietana, sól, pieprz do smaku2 ząbki czosnku3 łyżki masłaSposób przygotowaniaZiemniaki obrać, ugotować zmielić razem z serem. Masę równo uklepać w garnku podzielić na 4 części, jedną część odłożyć na ziemniaki i ser, w puste miejsce nasypać mąki, tyle samo pszennej i ziemniaczanej, tyle żeby powstał kopczyk, wbić jajko, posolić do smaku i wyrobić gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i formować kopytka, wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień i gotować do wypłynięcia, po ugotowaniu przelać zimną wodą, dobrze odsączyć i polać roztopionym masłem.SOS GRZYBOWY: grzyby oczyścić, pokroić, obgotować, odcedzić i dusić na maśle około 15 minut co jakiś czas mieszając, posolić, śmietanę rozcieńczyć gorącą wodą dodać do grzybów, chwile pogotować, pod koniec dodać pokrojony czosnek.Sosem polać kopytka, podawać z ogórkiem kiszonym. Kopytka można zrobić bez sera, z dodatkiem sera kopytka są pulchniejsze, można też podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku, albo na słodko czyli z cukrem pudrem.