ßßß
Składniki6 jajszkl. mąkiszkl. cukru1 łyżeczka proszku bo pieczenia2 łyżki kakaoWkładka orzechowa25 dkg. orzechów włoskich mielonych3/4 szkl. cukru5 białek (żółtka zostawić do masy)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa z żółtek1/2 szkl. zwykłego mleka1/2 szkl. cukru30 dkg. masła5 żółtekspirytus do smakuKrówkaokoło 15-20 dkg. orzechów włoskich krojonychpuszka mleka skondensowanego słodzonegoSposób przygotowaniaBISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu, biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C.MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać, wlać mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być) przelać na sitko i wystudzić. Masło ( koniecznie dobrej jakości ) utrzeć, do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać spirytus do smaku.KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka (nie otwierając puszki), wlać wodę zakrywając całą puszkę, przykryć i gotować 2-3 godziny (można użyć gotowej masy krówkowej) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy, wymieszać. (resztę krówki zużyć do innych celów)PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek – wkładka orzechowa – krówka z orzechami -biszkopt kakaowy – pozostała część masy z żółtek, można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami.Publikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 01/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)