Wykonanie
Choć tłusty czwartek już za nami, nic nie szkodzi zrobić pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii, z
kubkiem kakao umilą niejedno popołudnie....



Składniki1/2 kg
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru25 g
drożdży świeżych16 g
cukru waniliowego1,5 szklanki
mleka100 g
masła3
żółtkaszczypta
soli1/2 słoiczka
dżemu jagodowegolukier do dekoracjiperełki
cukrowe do dekoracji
Mleko podgrzać aby było ciepłe rozpuścić w nim łyżeczkę
cukru, dodać
drożdże oprószyć łyżką
mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia.
Masło rozpuścić w mikrofali przestudzić.
Mąkę wymieszać z
solą i
cukrem oraz
cukrem waniliowym, dodać
żółtka i wyrośnięty zaczyn wyrobić ręką gładkie ciasto, wlać
masło i ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie podzielić na porcje nakładać w środek nadzienie brzegi zlepić i uformować w kule.Włożyć do papierowych papilotek na duże muffiny, odstawić na 20 minut znów w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu piec 25 minut w temp 180*c Po wystudzeniu udekorować lukrem i cukrowymi perełkami.

Smacznego :)