Wykonanie
Czekoladowe niebo!!!Składniki:250 g
mąki2 łyżki
kakao140 g
masła2 łyżki drobnego
cukru1-2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:175 g
masła250 g
brązowego cukru4
jaja, lekko ubite4 łyżki
kakao150 g
czekolady300 ml
śmietanki (12-18%)Przybranie:425 ml
śmietanki (36%), ubitejwiórki z utartej
czekolady1. Przygotować ciasto: do miski przesiewamy
mąkę wraz z
kakao, po czym wetrzeć upuszkami palców
masło, tak aby mieszanka miała strukturę grubej
bułki tartej. Dodajemy
cukier oraz tyle
wody, aby powstało miękkie ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.2. Ciasto rozwałkujemy na oprószonym blacie kuchennym, po czym wykładamy je do foremki przeznaczonej do pieczenia tarty. Na cieście w foremce umieszczamy pergamin, a na nim
suchą fasolę aby obciążyć ciasto. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C. Następnie usuwamy papier z
fasolą i pieczemy kolejne 10 minut.3. Przygotowanie nadzienia: w misce ucieramy
masło z
cukrem i stopniowo dodajemy
jajka oraz
kakao. W garnuszku roztapiamy
czekoladę, jak ostygnie dodajemy
śmietankę i wlewamy do masy jajecznej.4. Piekarnik nastawiamy na 160C. Nadzienie przelewamy do tarty i całość pieczemy 45 minut. Gdy
tarta ostygnie na wierzch dajemy ubita
śmietanę i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: