ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa błoto Mississippi

Tarta czekoladowa błoto Mississippi

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe niebo!!!
Składniki:
250 g mąki
2 łyżki kakao
140 g masła
2 łyżki drobnego cukru
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
175 g masła
250 g brązowego cukru
4 jaja, lekko ubite
4 łyżki kakao
150 g czekolady
300 ml śmietanki (12-18%)
Przybranie:
425 ml śmietanki (36%), ubitej
wiórki z utartej czekolady
1. Przygotować ciasto: do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, po czym wetrzeć upuszkami palców masło, tak aby mieszanka miała strukturę grubej bułki tartej. Dodajemy cukier oraz tyle wody, aby powstało miękkie ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkujemy na oprószonym blacie kuchennym, po czym wykładamy je do foremki przeznaczonej do pieczenia tarty. Na cieście w foremce umieszczamy pergamin, a na nim suchą fasolę aby obciążyć ciasto. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C. Następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut.
3. Przygotowanie nadzienia: w misce ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka oraz kakao. W garnuszku roztapiamy czekoladę, jak ostygnie dodajemy śmietankę i wlewamy do masy jajecznej.
4. Piekarnik nastawiamy na 160C. Nadzienie przelewamy do tarty i całość pieczemy 45 minut. Gdy tarta ostygnie na wierzch dajemy ubita śmietanę i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/ciasta/tarta-czekoladowa-bloto-mississippi