ßßß
            
        
Czekoladowe niebo!!!Składniki:250 g mąki2 łyżki kakao140 g masła2 łyżki drobnego cukru1-2 łyżki zimnej wodyNadzienie:175 g masła250 g brązowego cukru4 jaja, lekko ubite4 łyżki kakao150 g czekolady300 ml śmietanki (12-18%)Przybranie:425 ml śmietanki (36%), ubitejwiórki z utartej czekolady
1. Przygotować ciasto: do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, po czym wetrzeć upuszkami palców masło, tak aby mieszanka miała strukturę grubej bułki tartej. Dodajemy cukier oraz tyle wody, aby powstało miękkie ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.2. Ciasto rozwałkujemy na oprószonym blacie kuchennym, po czym wykładamy je do foremki przeznaczonej do pieczenia tarty. Na cieście w foremce umieszczamy pergamin, a na nim suchą fasolę aby obciążyć ciasto. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 C. Następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut.3. Przygotowanie nadzienia: w misce ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka oraz kakao. W garnuszku roztapiamy czekoladę, jak ostygnie dodajemy śmietankę i wlewamy do masy jajecznej.4. Piekarnik nastawiamy na 160C. Nadzienie przelewamy do tarty i całość pieczemy 45 minut. Gdy tarta ostygnie na wierzch dajemy ubita śmietanę i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: