Wykonanie

Zapraszam na przepyszne ciachoZainspirował mnie przepis Nigelli Lawson, Nigellissima – Włoskie inspiracje.

Za oknem jeszcze zimowa aura, lecz ja już tęsnie za wiosną, a to ciasto
daje mi jej przedsmak

Potrzebujemu:
jogurt naturalny 150 gram
olej słonecznikowy lub
oliwa z oliwek 150 ml3
jajkacukier drobny 250 gram, ja dodałam 220 gramekstrakt
waniliowy 1,5 łyżeczkiskórka z pół
cytryny, ja dodałam całą gdyż uwielbiam ten dodatek do ciastMożna również dodać sok z połowy
cytrynymąka pszenna 175 gram
skrobia kukurydziana lub
mąka ziemniaczana 100 gramDodatkowo:
cukier puder 1 łyżka + starta
skórka z cytryny do dekoracji ciasta
olej do formy

Na początku przygotowujemy foremkę. Jeśli nie mamy silikonowej natłuszczamy ją
olejem. W oryginalnym włoskim przepisie babkę pieczemy w formie w kształcie wieńca/pierścienia, zwanej w Italii ciambellą.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy
żółtka z
jogurtem, dodajemy
cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy pomału
olej, cały czas miksując.
Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, wraz z ekstraktem z
wanilii dodajemy do ciasta. Następnie wsypujemy
mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy łyżką, a na koniec ciasto łączymy z pianę z
białek, delikatnie mieszając.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 30-40 minut, (użyłam formy o średnicy 24 cm.), a pozostałe ciasto wlałam do mniejszych foremek babeczkowych.Upieczoną ciambelle studzimy, posypujemy
cukrem pudrem i ścieramy
skórke z cytryny. Ciasto jest puszyste i przepyszne. Jest to niezawodny sposób na udany wypiek



SmacznegoZapraszam również na inne słodkości: