Wykonanie
Od kilku dni mam w swojej kolekcji najnowszej książki Nigelli Lawson Nigellissima - włoskie inspiracje. Oczywistą sprawą był więc wypiek właśnie z przepisu z tej książki. Jako pierwsza powstała pyszna babka jogurtowa. Przepis świetny, nieskomplikowany, bez
proszku do pieczenia a wyrasta pięknie. Uwaga autorki by babkę piec w formie z kominem, gdyż w tortownicy środek może się nie dopiec i powstanie zakalec.

Składniki:150g
jogurtu naturalnego150g
oleju3
jajka200g
cukru2 łyżki ekstraktu z
wanilii (klik)skórka starta z 1/2
cytryny175g
mąki pszennej100g
skrobi ziemniaczanej (u mnie 75g
skrobi kukurydzianej)
cukier puder do oprószeniaOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka osobno utrzeć z
cukrem i
jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewać
olej,
wanilię i
skórkę cytrynową. Za pomocą gumowej
łopatki wmieszać sypkie składniki (
mąkę,
skrobię) do gładkiej masy. Następnie wmieszać delikatnie ale dokładnie pianę z
białek. Ciasto przelać do foremki z kominem (średnica blaszki 22cm) i piec w temp. 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka (Jeśli foremka jest mniejsza, może być potrzeba wydłużenia czasu pieczenia). Wystudzić i przełożyć na talerz, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego:)