ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa – ciambella

Babka jogurtowa – ciambella

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszne ciacho
Zainspirował mnie przepis Nigelli Lawson, Nigellissima – Włoskie inspiracje.
Za oknem jeszcze zimowa aura, lecz ja już tęsnie za wiosną, a to ciasto daje mi jej przedsmak
Potrzebujemu:
jogurt naturalny 150 gram
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 150 ml
3 jajka
cukier drobny 250 gram, ja dodałam 220 gram
ekstrakt waniliowy 1,5 łyżeczki
skórka z pół cytryny, ja dodałam całą gdyż uwielbiam ten dodatek do ciast
Można również dodać sok z połowy cytryny
mąka pszenna 175 gram
skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana 100 gram
Dodatkowo:
cukier puder 1 łyżka + starta skórka z cytryny do dekoracji ciasta
olej do formy
Na początku przygotowujemy foremkę. Jeśli nie mamy silikonowej natłuszczamy ją olejem. W oryginalnym włoskim przepisie babkę pieczemy w formie w kształcie wieńca/pierścienia, zwanej w Italii ciambellą.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy żółtka z jogurtem, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy pomału olej, cały czas miksując. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, wraz z ekstraktem z wanilii dodajemy do ciasta. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy łyżką, a na koniec ciasto łączymy z pianę z białek, delikatnie mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 30-40 minut, (użyłam formy o średnicy 24 cm.), a pozostałe ciasto wlałam do mniejszych foremek babeczkowych.
Upieczoną ciambelle studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ścieramy skórke z cytryny. Ciasto jest puszyste i przepyszne. Jest to niezawodny sposób na udany wypiek
Smacznego
Zapraszam również na inne słodkości:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/ciasta/babka-jogurtowa-ciambella