Wykonanie
Latem nazrywałam szczawiu. Zamroziłam i zimą jak znalazł. Może skorzystacie z pomysłu i zrobicie tak samo. Zastanawiałam się czy umieścić przepis na zupę szczawiową lecz pomyślałam
czemu nie. O tej
porze roku można go kupić w formie przecieru prawie w każdym sklepie spożywczym. Należy pamiętać, że
szczaw ma kwaśny smak. Jest bowiem bogaty w wit. C. Należy zatem zachować umiar i nie przesadzić .Kiedy gotuję zupę szczawiową na myśl przychodzą mi słowa piosenki z kabaretu TEY.“…Bo My musimy być silni i zdrowi,choćby na
skrobi, choćby na
skrobi,Bo My musimy być dziś mniej pazerni,roślinożerni, roślinożerni.Nam
polędwica oraz
schab,nie smakuje tak jak
szczaw.”Składniki:
wywar mięsny1 słoik szczawiu1/2 kg małych
ziemniaków2
jajkanatka pietruszki100 g
śmietany słodkiej 30%
Przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
majeranek,
lubczyk,Wykonanie:Do
wywaru mięsnego wrzucić
przyprawy oraz ostrożnie dodawać szczawiu by uzyskać lekko kwaskowy smak.Posolić, dodać
pieprzu,
majeranku,
lubczyku,
angielskiego ziela. Krótko gotować.Pod koniec dolać
śmietanę.W osobnym garnku ugotować
ziemniaki oraz
jajka na twardo.Na talerz nakładać
ziemniaki, wyłożyć
jajko przekrojone na połówki i zalać zupą. Dla dekoracji posypać dodatkowo
natka pietruszki.