Wykonanie
Gołąbki... któż ich nie kocha? Każdy ma swoje sprawdzone przepisy i każdy wkłada do nich swoje smaki.Tradycja! Znane pod różnymi nazwami na całym świecie, zawijane w jakie chcemy liście i z jakim chcemy farszem. Danie, które można dopasować pod siebie.Nie lubię ich robić, za dużo roboty ... leniwa jestem hehhehe ;) dlatego u nas w domu robi je mój mąż vel
małż. Jednak te zrobiłam własnoręcznie, według jego przepisu, dlatego takie pokraczne ;)składnikigłówka
młodej kapusty500 g
mięsa mielonego wieprzowego1 duża
cebula - drobno posiekana2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
majerankusól2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki
słodkiej paprykiłyżka
masławoda2
żółtka100g najzwyklejszego
ryżu - ugotowanegosos2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegołyżka
mąki3-4 łyżki słodkiej
śmietanki 18%łyżeczka
octu winnego białegosól,
papryka ostra do smakułyżeczka
cukru
przygotowanie
Kapustę obierz z brzydkich liści i opłucz w zimnej wodzie.Zagtuj
wodę w dużym garnku,
posól, włóż główkę na kilka minut. Wyłóż, obierz z liści, które już są na tyle miękkie, żeby się nie łamać i tak powtarzaj tę czynność aż uzyskasz wszystkie liście.W liściach należy odkroić białą, grubą część - wyrównać nożem do grubośći liścia, czyli ściąć nadmiar białego przerostu.
Mięso wkładam do miski, dodaję
ryż,
żółtka, przecier, posiekaną
cebulkę,
przyprawy i odrobinę
wody, mieszam całość dokładnie, smakuję czy jest ok.Następnie nakładamy na liście odpowiednią ilość i zawijamy. Robimy to od białej części, następnie zawijamy brzegi i rolujemy. Małe liście zostawiajamy, nie wyrzucamy.Kiedy mamy już przygotowane wszystkie gołąbki smażymy je na
maśle na patelni, tak aby lekko je przyrumienić. Przekładamy do garnka, układamy ściśle, aby się nie rozpadły, zalewamy
wodą - tak aby przykryć gołąbki, dodajemy jeszcze 2 łyżeczki przecieru. Gotujemy na małym ogniu około 1 -1, 1/2 godziny.Kiedy zmiękną, wykładamy je z garnka. Zaczynamy robić sos. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę
wody i dodajemy przecieru. W szkalnce z zimną
wodą rozpuszczamy
mąkę, dodajemy do sosu, mieszamy i zagotowujemy przez kilka minut. Dodajemy
ocet. Do
śmietanki dolewamy trochę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do garnka. Smakujemy i doprawiamy.Podajemy z
ziemniakami. Najlepiej smakują chyba na drugi dzień ;), jeśli dotrwają.....
Bona Apetita !

