Wykonanie

Zmuszona
brakiem chleba w domu i niechęcią wychodzenia do sklepu podczas
śnieżycy, wpadłam na pomysł upieczenia domowych
kajzerek. Poszukałam w
sieci i zmiksowałam na swoje potrzeby (czyt. zasoby domowej spiżarni) kilka przepisów.Moja kajzerkowa propozycja…Składniki:3 szklanki
maki3/4 szklanki letniej
wody15 g
drożdżyłyżeczka
soli2 łyżki
oliwypół łyżeczki
cukruszczypta
oreganoser żółty (ile kto lubi)Zaczynamy od przygotowania zaczynu.
Wodę z przepisu mieszamy z
drożdżami,
cukrem i 2 łyżkami
mąki przygotowanej do
bułek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy
mąkę, mieszamy z
solą i
oregano. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy
oliwę i partiami dosypujemy
starty ser. Odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy kule, które lekko spłaszczamy. Na górze odciskamy nożem „kajzerkowy” krzyżyk i delikatnie oprószamy
mąką. Powinno wyjść przynajmniej 6
bułek.Piec około 15 minut (aż się zarumienią) w nagrzanym do temperatury 225°C piekarniku. Skórka jest chrupiąca, a bułeczki puszyste. Smacznego



Brak powiązanych wpisów.