ßßß Cookit - przepis na Sałatka warstwowa z tuńczykiem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na moją ulubioną sałatkę z tuńczykiem. Dawno już jej nie robiłam i dziś naszła mnie taka chęć, że musiałam ją przygotować na kolację
Tuńczyk jest bogatym źródłem witaminy B6 ale niestety może być też szkodliwy, więc nie można przesadzić z jego jedzeniem. Zalecana dawka to – 140 gramów tygodniowo .
Ten przepis bierze udział w wielkanocnym konkursie Biedronki, więc jeśli możecie to proszę wchodźcie tu i głosujcie na niego. Dziękuję
składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g żółtego sera
3 jajka Farmio ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
8 łyżek majonezu
3 łyżki ketczupu
sól, pieprz
Tuńczyka odcedzamy z oleju i rozdrabniamy widelcem, kukurydzę osączamy. Jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy żółtka od białek. Białka trzemy na tarce na dużych oczkach a żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser trzemy na tarce. Szczypiorek siekamy. Mieszamy majonez z ketchupem i doprawiamy. W szklanej misie układamy warstwowo: żółty ser, białko, sos majonezowo-ketczupowy, szczypiorek, tuńczyk, kukurydza, sos , ser żółty, kukurydza, żółtka i szczypiorek.
Sprawdź te przepisy :
Wiosenna sałatka z wędzonym kurczakiem.
Tuńczykowe ciasteczka dla kota.
Chrupiąca sałatka z selerem naciowym.
Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/04/01/salatka-warstwowa-z-tunczykiem