Wykonanie
Dzisiaj przepis na moją ulubioną
sałatkę z
tuńczykiem. Dawno już jej nie robiłam i dziś naszła mnie taka chęć, że musiałam ją przygotować na kolację
Tuńczyk jest bogatym źródłem witaminy B6 ale niestety może być też szkodliwy, więc nie można przesadzić z jego jedzeniem. Zalecana dawka to – 140 gramów tygodniowo .Ten przepis bierze udział w wielkanocnym konkursie Biedronki, więc jeśli możecie to proszę wchodźcie tu i głosujcie na niego. Dziękuję
składniki:1 puszka
tuńczyka w oleju1 puszka
kukurydzy konserwowej200 g
żółtego sera3
jajka Farmio ugotowane na twardo1 pęczek
szczypiorku8 łyżek
majonezu3 łyżki
ketczupusól,
pieprzTuńczyka odcedzamy z
oleju i rozdrabniamy widelcem,
kukurydzę osączamy.
Jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka trzemy na tarce na dużych oczkach a
żółtka rozdrabniamy widelcem.
Ser trzemy na tarce.
Szczypiorek siekamy. Mieszamy
majonez z
ketchupem i doprawiamy. W szklanej misie układamy warstwowo:
żółty ser,
białko,
sos majonezowo-
ketczupowy,
szczypiorek,
tuńczyk,
kukurydza, sos ,
ser żółty,
kukurydza,
żółtka i
szczypiorek.
Sprawdź te przepisy :Wiosenna
sałatka z wędzonym
kurczakiem.
Tuńczykowe ciasteczka dla kota.Chrupiąca
sałatka z
selerem naciowym.
Jajka w płaszczyku –
jajka po szkocku.