ßßß Cookit - przepis na Naleśniki Tiramisu

Naleśniki Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Lubię naleśniki i lubię tiramisu. Skoro jedno i drugie jest pyszne to czemu tego nie połączyć? Razem tworzą duet idealny. Polecam na słodkie śniadanie, na obiad, kolację czy deser. Po prostu wtedy kiedy macie ochotę.
Moje naleśniki ukazały się w 7 numerze Kuchni i kropki (Kropka Tv)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI
mąka 150 g
jajka 2 sztuki
mleko czekoladowe 250 ml
szczypta soli
woda mineralna gazowana 1/2 szklanki
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać wodę i wymieszać. Naleśniki smażyć na małej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni.
KREM TIRAMISU
jajka 2 sztuki
serek mascarpone 250 g
cukier puder 4 łyżki
można dodać odrobinę alkoholu np. likieru czekoladowego
Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone.
Kilka wskazówek.
Najlepiej jest najpierw zrobić ciasto na naleśniki, odstawić je i wtedy przygotować krem.
Krem powinno trzymać się w lodówce aż do czasu rozsmarowania go na naleśnikach.
Smarować zimne naleśniki, wtedy krem nie spływa.
Można posypać ciemnym kakao bądź startą czekoladą.
Jeśli nie mamy czekoladowego mleka to możemy użyć zwykłego zmiksowanego z kakao.
Sprawdź te przepisy :
Naleśniki zapiekane z farszem mięsno-warzywnym.
Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.
Dzień naleśnika
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/03/nalesniki-tiramisu