Wykonanie
Lubię naleśniki i lubię tiramisu. Skoro jedno i drugie jest pyszne to
czemu tego nie połączyć? Razem tworzą duet idealny. Polecam na słodkie śniadanie, na obiad, kolację czy deser. Po prostu wtedy kiedy macie ochotę.Moje naleśniki ukazały się w 7 numerze Kuchni i kropki (Kropka Tv)SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI
mąka 150 g
jajka 2 sztuki
mleko czekoladowe 250 mlszczypta
soliwoda mineralna gazowana 1/2 szklanki
Mąkę przesiać, dodać
jajka,
mleko i
sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać
wodę i wymieszać. Naleśniki smażyć na małej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni.KREM TIRAMISU
jajka 2 sztuki
serek mascarpone 250 g
cukier puder 4 łyżkimożna dodać odrobinę
alkoholu np.
likieru czekoladowegoJajka wyparzamy w gorącej wodzie!
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami
cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy
serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę
cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą
mascarpone.Kilka wskazówek.Najlepiej jest najpierw zrobić ciasto na naleśniki, odstawić je i wtedy przygotować krem.Krem powinno trzymać się w lodówce aż do czasu rozsmarowania go na naleśnikach.Smarować zimne naleśniki, wtedy krem nie spływa.Można posypać ciemnym
kakao bądź startą
czekoladą.Jeśli nie mamy
czekoladowego mleka to możemy użyć zwykłego zmiksowanego z
kakao.

Sprawdź te przepisy :Naleśniki zapiekane z farszem
mięsno-warzywnym.
Czekoladowy deser z
mascarpone a’la Tiramisu.Dzień naleśnika