Wykonanie
Jedno z lepszych ciast z
jabłkami jakie
jadłam - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Chciaż robi się je trochę niedbale to efekt jest zawsze uroczyZnika zanim zdąży wystygnąć. Polecam.Składniki :1 1/4 szklanki
maki2 lyzki
cukruszczypta
soli1/2 kostki zimnego
masla (125 g), pokrojonego na kawalki3 lyzki lodowatej
wody3-4 duże
jabłka6 łyżek
cukrupłatki migdałowe – łyżka+
cynamonłyżka
mąki2 łyżki roztopionego
masłaroztrzepane
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie :
Mąkę,
masło,
cukier i
sól posiekać lub wyroic z robocie kuchennym na średnich obrotach dodając 2 łyżki
wody. Z ciasta uformować kulę , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze ok. godzinę. 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem, posypać
jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki
cukru wymieszać z łyżką
mąki.Ciasto rozwałkować w formę krążka o średnicy ok. 30cm na papierze do pieczenia. Papier wraz z
ciastem przenieśc do dużej blachy. Zostawiając 5 cm odstępu od brzegów nanieść na ciasto
mąkę z
cukrem, następnie (trzymając się marginesu) wy łożyć
jabkła. kawałek przy kawałku, polać
masłem i posypać z wierzchu
cukrem i
płatkami migdałowymi. Zawinąć pozostawione brzegi do środka i posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 200C prze ok. 40 minut aż ciasto będzie złote.

Powiązane wpisy:Szarlotka królewska
Ciastka owsiane z
bakaliamiDomowa WuZetkaPizza od podstaw