ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z jabłkami |

Rustykalna tarta z jabłkami |

nazwa

Wykonanie

Jedno z lepszych ciast z jabłkami jakie jadłam - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Chciaż robi się je trochę niedbale to efekt jest zawsze uroczy
Znika zanim zdąży wystygnąć. Polecam.
Składniki :
1 1/4 szklanki maki
2 lyzki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla (125 g), pokrojonego na kawalki
3 lyzki lodowatej wody
3-4 duże jabłka
6 łyżek cukru
płatki migdałowe – łyżka
+
cynamon
łyżka mąki
2 łyżki roztopionego masła
roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie :
Mąkę, masło, cukier i sól posiekać lub wyroic z robocie kuchennym na średnich obrotach dodając 2 łyżki wody. Z ciasta uformować kulę , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze ok. godzinę. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki.
Ciasto rozwałkować w formę krążka o średnicy ok. 30cm na papierze do pieczenia. Papier wraz z ciastem przenieśc do dużej blachy. Zostawiając 5 cm odstępu od brzegów nanieść na ciasto mąkę z cukrem, następnie (trzymając się marginesu) wy łożyć jabkła. kawałek przy kawałku, polać masłem i posypać z wierzchu cukrem i płatkami migdałowymi. Zawinąć pozostawione brzegi do środka i posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 200C prze ok. 40 minut aż ciasto będzie złote.
Powiązane wpisy:
Szarlotka królewska
Ciastka owsiane z bakaliami
Domowa WuZetka
Pizza od podstaw
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/24/rustykalna-tarta-z-jablkami