Wykonanie

BAWARSKA
PIECZEŃ WIEPRZOWA - składniki:2 kg
wieprzowiny ze skórą (
łopatka lu
szynka bez kości)śól
pieprzkminek2 duże
cebule250 ml gorącej
wody2 łyżki
masła1 ząbek
czosnku1/2 litra
ciemnego piwa1 łyżka
smalcuBAWARSKA PIECZEŃ WIEP RZOWA - sposób przygotowania:
Mięso szybko umyj pod bieżącą
wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj
ostrym nożem w romby i natrzyj ze wszystkich stron
solą i
pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st i podgrzej w brytfannie
smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej
wodą. Piecz 30 minut a
potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180 st. Dodaj pokrojoną w plastry
cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając
wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę
masłem wymieszanym z roztartym
czosnkiem i
kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń
piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z
bułki (Semmelknoedeln) i
sałatką z
białej kapusty (Krautsalat)Powiązane wpisy:Pieczeń wołowa w
Czerwonym winieWłasne CheeseburgeryNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa
Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności