ßßß Cookit - przepis na Bawarska Pieczeń Wieprzowa

Bawarska Pieczeń Wieprzowa

nazwa

Wykonanie

BAWARSKA PIECZEŃ WIEPRZOWA - składniki:
2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lu szynka bez kości)
śól
pieprz
kminek
2 duże cebule
250 ml gorącej wody
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/2 litra ciemnego piwa
1 łyżka smalcu
BAWARSKA PIECZEŃ WIEP RZOWA - sposób przygotowania:
Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem w romby i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180 st. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat)
Powiązane wpisy:
Pieczeń wołowa w Czerwonym winie
Własne Cheeseburgery
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2014/03/06/bawarska-pieczen-wieprzowa