Wykonanie

Składniki 4 porcje:50 dag
mąki,2 dag
drożdży,
sól,
pieprz, 2 łyżki
oleju, 20 dag
pomidorów bez skórki (z puszki), 1 łyżeczka suszonej
bazylii, 1 łyżeczka
suszonego oregano, 2
pomidory, 6 dag
sera gouda, 12,5 dag
sera mozzarella, 8 plasterków (10 dag)
szynki parmeńskiej (albo innej ulubionej), listki
rukoli1.
Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielkie wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłej
wody, wlać do wgłębienia. Lekko oprószyć
mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do miseczki z zaczynem wlać 200 – 250 ml letniej
wody i
olej. Dodać szczyptę
soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Świeże
pomidory pokroić w plasterki.
Pomidory z puszki rozdrobnić widelcem, przyprawić
bazylią,
oregano,
solą i
pieprzem.2. Goudę zetrzeć na tarce,
mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie porcje, każdą rozwałkować na placek o śr. 28 cm, lekko podsypując
mąką. Placki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować
sosem pomidorowym. Ułożyć na nich plasterki
pomidorów i
mozzarelli, posypać startą goudą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Na upieczonych pizzach ułożyć plasterki
szynki(można też je lekko podpiec na patelni bez tłuszczu) i listki
rukoli.Powiązane wpisy:Lasagne-bolognese(prawdziwa włoska) :)Cordon bleu-szybkie przygotowanie ale jakie efektownePieczeń wołowa w
Czerwonym winie