Wykonanie
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudru1 ¼ szklanki
maślanki lub
kefiru1
jajko, roztrzepane2 łyżeczki
syropu klonowego (dałam golden
syrup, można użyć płynnego
miodu)20 g roztopionego
masła1 – 1,5
banana (około 200 g bez skórki), pokrojony cieniutkoDodatkowo do podania:
syrop klonowy,
orzechy pecan (podpieczone, z grubsza posiekane).Do naczynia przesiać
mąkę, wsypać
cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane
jajko,
maślankę,
syrop i roztopione
masło, wmieszać pokrojone
banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes’a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.Podawać z
syropem i
orzechami lub wg upodobań. Wyszło mi tyle sztuk, co na zdjęciu + 2 zjedzone prosto z patelni …