ßßß
Składniki:- ok. 75 dag herbatników maślanych,- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (można też kupić gotową masę krówkową),- 2 budynie waniliowe,- 3 łyżki cukru pudru,- 10 dag miękkiego masła,- 0,7 l mleka 2%,- 1 galaretka cytrynowa,- 1 Śnieżka,- 6 kostek gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.Prostokątną dużą blachę (ja użyłam o wymiarach 24×40 cm) smarujemy masłem tylko na dnie. Wykładamy szczelnie herbatnikami i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.Z 0,5 litra mleka przygotowujemy budyń wg przepisu (rozpuszczamy w części zimnego mleka i wlewamy do gotującej się reszty) i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy budyń co jakiś czas mieszamy, by nie powstała twarda skórka. W tym czasie masło ucieramy z cukrem i tak przygotowane dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Całość ucieramy na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę budyniową przykrywamy trzecią warstwą herbatników.Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. 200 ml mleka ubijamy ze Śnieżką. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy po kilka łyżek galaretki, cały czas miksując. Gotową masę śmietanową wykładamy na herbatniki i posypujemy startą czekoladą.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Powiązane wpisy:ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonkąMurzynek- ciasto pochodzące z niebiosSłoneczne ciasto z owocami. Superszybkie ciasto ucierane.