Wykonanie
Przyznam, że to ciasto prezentuje się wspaniale. Zachwyca swoim wyglądem, ale i smakiem. I wcale nie robi się go długo, poza samym gotowaniem
mleka do masy kajmakowej. Gorąco polecam.Przepis znalazłam tutaj .

Składniki:- ok. 75 dag
herbatników maślanych,- 1 puszka słodkiego
mleka skondensowanego,- 2 budynie
waniliowe,- 3 łyżki
cukru pudru,- 10 dag miękkiego
masła,- 0,7 l
mleka 2%,- 1
galaretka cytrynowa,- 1
Śnieżka,- 6 kostek
gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę
mleka zalewamy całkowicie
wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać
wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z
wody i odstawiamy do wystygnięcia.Prostokątną dużą blachę (ja użyłam o wymiarach 24x40 cm) smarujemy
masłem tylko na dnie. Wykładamy szczelnie
herbatnikami i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy ją drugą warstwą
herbatników.Z 0,5 litra
mleka przygotowujemy
budyń wg przepisu (rozpuszczamy w części zimnego
mleka i wlewamy do gotującej się reszty) i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowy
budyń co jakiś czas mieszamy, by nie powstała twarda skórka. W tym czasie
masło ucieramy z
cukrem i tak przygotowane dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Całość ucieramy na gładką masę i wykładamy na
herbatniki. Masę budyniową przykrywamy trzecią warstwą
herbatników.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody i studzimy. 200 ml
mleka ubijamy ze
Śnieżką. Do ubitej
śmietany stopniowo dodajemy po kilka łyżek
galaretki, cały czas miksując. Gotową masę
śmietanową wykładamy na
herbatniki i posypujemy startą
czekoladą.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
