ßßß
Ostatnio moje ulubione bardzo słodkie ciasto <3Zdjęcia są zrobione telefonem, ponieważ nie miałam przy sobie aparatu za jakość przepraszam.Składniki:- puszka mleka skondensowanego słodzonego- paczka herbatników typu bebe- dwa budynie waniliowe- 700 ml mleka 1,5%- kostka masła- dwie tabliczki czekolady gorzkiej- cukier puderPrzygotowanie:Puszkę mleka gotujemy 2,5h na małym gazie pod przykryciem pilnując aby całkowicie była zakryta wodą. Otwieramy ją dopiero gdy wystygnie bo może wybuchnąć ;). Przygotowujemy blachę lub tortownice (na blaszce jest wygodniej ale niestety nie miałam wolnej, więc użyłam tortownicy) i dolną warstwę wykładamy herbatnikami następnie kładziemy warstwę wytworzonego kajmaku i przykrywamy go kolejną warstwą herbatników. Następnie gotujemy dwa budynie w 700ml mleka dodając cukier oraz około 3/4 kostki masła (masło i cukier dodajemy przed wlaniem roztworu bydyniowego) Masę budyniową wylewamy na ciastka tworząc kolejną warstwę i przykrywamy to ciastkami. Na samą górę robimy polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z 1/4 szklanki mleka oraz resztą masła, która została nam z budyniu (można ewentualnie dolać mleka aby konsystencja była odpowiednia). Tak zrobione ciacho wkładamy na noc do lodówki i możemy posypać je cukrem pudrem.Smacznego :)
Jestem okropna i przegapiłam pierwsze urodziny mojego bloga, które były 10 . 06 !