Wykonanie
Jeżeli nie lubicie spędzać długich godzin w kuchni, a chcielibyście
mieć coś słodkiego w zanadrzu mam dla Was idealną propozycję. To ciasto nie wymaga żadnych większych umiejętności, jest proste, tanie i robi się je błyskawicznie. A smak… hmm… czy połączenie
malin,
czekolady i słodkiej kruszonki może być nie dobre? Sami wiecie że jest to po prostu nie możliwe
Składniki(na blachę 25×30 cm)Składniki suche:2 i 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 tabliczka
białej czekolady (opcjonalnie)Składniki mokre1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
oleju3
jajkaKruszonka100g.
mąki pszennej50 g.
mąki krupczatki (opcjonanie)50 g.
masła50 g.
cukru pudruodrobina
olejuEtapy przygotowania:1. W jednej misce mieszamy skladniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia i utartą na grubych oczkach
czekoladę.2. Wdrugiej misce mieszamy składniki mokre:
jajka.
maślankę i
olej.3. Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy do momentu połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta.4. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Na wierzch układamy
maliny (mogą być mrożone). Możemy też użyć innych ulubionych
owoców np.
borówki,
brzoskwinie,
śliwki…5. Przygotowujemy kruszonkę: Wszyskie składniki rozcieramy palcami aż uzyskamy okruchy i posypujemy wierzch ciasta.6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Smacznego !!