ßßß
Składniki(na blachę 25×30 cm)Składniki suche:2 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie)Składniki mokre1 szklanka maślanki1/2 szklanki oleju3 jajkaKruszonka100g. mąki pszennej50 g. mąki krupczatki (opcjonanie)50 g. masła50 g. cukru pudruodrobina oleju
Etapy przygotowania:1. W jednej misce mieszamy skladniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i utartą na grubych oczkach czekoladę.2. Wdrugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka. maślankę i olej.3. Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy do momentu połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta.4. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Na wierzch układamy maliny (mogą być mrożone). Możemy też użyć innych ulubionych owoców np. borówki, brzoskwinie, śliwki…5. Przygotowujemy kruszonkę: Wszyskie składniki rozcieramy palcami aż uzyskamy okruchy i posypujemy wierzch ciasta.6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut.





Smacznego !!