ßßß Cookit - przepis na Ciasto z malinami i białą czekoladą na maślance

Ciasto z malinami i białą czekoladą na maślance

nazwa

Wykonanie

Jeżeli nie lubicie spędzać długich godzin w kuchni, a chcielibyście mieć coś słodkiego w zanadrzu mam dla Was idealną propozycję. To ciasto nie wymaga żadnych większych umiejętności, jest proste, tanie i robi się je błyskawicznie. A smak… hmm… czy połączenie malin, czekolady i słodkiej kruszonki może być nie dobre? Sami wiecie że jest to po prostu nie możliwe
Składniki
(na blachę 25×30 cm)
Składniki suche:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady (opcjonalnie)
Składniki mokre
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
Kruszonka
100g. mąki pszennej
50 g. mąki krupczatki (opcjonanie)
50 g. masła
50 g. cukru pudru
odrobina oleju
Etapy przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy skladniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i utartą na grubych oczkach czekoladę.
2. Wdrugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka. maślankę i olej.
3. Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy do momentu połączenia się składników i powstania jednolitego ciasta.
4. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Na wierzch układamy maliny (mogą być mrożone). Możemy też użyć innych ulubionych owoców np. borówki, brzoskwinie, śliwki
5. Przygotowujemy kruszonkę: Wszyskie składniki rozcieramy palcami aż uzyskamy okruchy i posypujemy wierzch ciasta.
6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/ciasto-z-malinami-i-biala-czekolada-na-maslance