ßßß
Cookit - przepis na Kasza jaglana z dynią, pomarańczą i przyprawami korzennymi
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kasza jaglana z dynią, pomarańczą i przyprawami korzennymi
Składniki
Woda
Mleczko kokosowe
Cynamon
Kardamon
Gałka muszkatołowa
Sól
Miód
Pomarańcza
Kasza jaglana
Wykonanie
Składniki na 2 porcje jaglanki:100 g dyni100 g
wody
100 g
mleczka kokosowego
kawałek kory
cynamonu
ziarno
kardamonu
rozgniecioneszczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
soli
miód
marynowany plaster
pomarańczy
1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej
( gotujemy 10 min)Wykonanie:
Dynię
obieramy kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy
mleko
,
wodę
, dajemy
przyprawy
i gotujemy do miękkości dyni 10 min. Następnie wyciągamy
cynamon
i miksujemy na gładką masę. Dodajemy
kaszę jaglaną
i gotujemy ok 10 minut do zgęstnienia jaglanki. Podajemy polane
miodem
i plastrem marynowanej
pomarańczy
.Przepis na marynowaną
pomarańczę
:
Pomarańcze
obieramy, kroimy w plastry. Do
wody
dajemy po pół łyżeczki
cynamonu
,
gałki muszkatołowej
, kilka
goździków
i 2 łyżki
cukru trzcinowego
. Dajemy do tej zaprawy plastry
pomarańczy
i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej
pomarańcze
i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.
Źródło:
http://www.kaszomania.pl/kasza-jaglana-z-dynia-pomarancza-i-przyprawami-korzennymi
Przepisy powiązane
Grudniowy korzenny pudding jaglany
Grudniowy korzenny pudding jaglany
Grudniowy korzenny pudding jaglany
Grudniowy korzenny pudding jaglany
Grudniowy korzenny pudding jaglany
Składniki powiązane (0)