ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z dynią, pomarańczą i przyprawami korzennymi

Kasza jaglana z dynią, pomarańczą i przyprawami korzennymi

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 porcje jaglanki:
100 g dyni
100 g wody
100 g mleczka kokosowego
kawałek kory cynamonu
ziarno kardamonu rozgniecione
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
miód
marynowany plaster pomarańczy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( gotujemy 10 min)
Wykonanie:
Dynię obieramy kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dajemy przyprawy i gotujemy do miękkości dyni 10 min. Następnie wyciągamy cynamon i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy ok 10 minut do zgęstnienia jaglanki. Podajemy polane miodem i plastrem marynowanej pomarańczy.
Przepis na marynowaną pomarańczę:
Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry. Do wody dajemy po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dajemy do tej zaprawy plastry pomarańczy i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej pomarańcze i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/kasza-jaglana-z-dynia-pomarancza-i-przyprawami-korzennymi