ßßß Cookit - przepis na Grudniowy korzenny pudding jaglany

Grudniowy korzenny pudding jaglany

nazwa

Wykonanie

kombinacja własna
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
1/2 szklanki mleka kokosowego
mała szczypta soli
2 ziarna kardamonu
1/2 laski wanilii
łyżka miodu
cynamon do posypania
Na początek proces który się wyda żmudny, ale warto o chwilę cierpliwości kasza wyjdzie smaczna i nie posklejana. Prażymy kaszę w suchym rondelku ciągle obracając ziarna (nie mieszamy tylko potrząsamy naczyniem), przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitko i ponownie kasza ląduje w rondelku i zalewamy ją 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli.
Dodajemy naciętą laskę wanilii i ziarenka kardamonu (te z środka, bez łupinki). Przykrywamy.
Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy mleko, miód i gotujemy lekko mieszając.
Przed podaniem wyjmujemy laskę wanilii, posypujemy cynamonem i zajadamy.
Miłego delektowania.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/grudniowy-korzenny-pudding-jaglany.html