Kolejny przepis na bezmięsne kotleciki.350g ciecierzycy1 cebula3 ząbki czosnku3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka kuminuszczypta curry1 łyżeczka solipieprzolej do smażeniaCiecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Namoczoną ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Mielimy ją w maszynce (sitko o drobnych oczkach) razem z cebulą i czosnkiem. Powstałą masę doprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe kulki które delikatnie rozpłaszczamy na wierzchu. Smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu (musi sięgać przynajmniej do połowy kotlecika) aż do uzyskania złotego koloru. Ja podaję falafele z frytkami i sosem czosnkowym.Smacznego !Powiązane wpisy:Kotlety sojoweChilli Con CarneKotlety z udek kurczakaPulpety drobiowe w sosie mlecznym