ßßß Cookit - przepis na Małże almejas - prosty przepis

Małże almejas - prosty przepis

nazwa

Wykonanie

Owoce morza w Hiszpanii nie stanowią takiego luksusu jak u nas. Dania z krewetkami, kalmarami czy małżami można znaleźć nawet w najtańszej restauracji, a kupowane świeże w supermarkecie potrafią być naprawdę bardzo tanie - przykładowo znane i popularne u nas mule (omułki - jeden z przepisów na nie tutaj: małże w sosie pomidorowym z winem) można kupić już za 1 euro za kilogram. Mule na pewno nie raz na tym blogu zagoszczą, dziś podam najprostszy z możliwych sposób przyrządzenia innych bardzo popularnych w Hiszpanii małych małży. Almejas nie mają w języku polskim potocznej nazwy, jest to zresztą określenie dotyczące kilku gatunków niewielkich, morskich małży. Tradycyjnie uznaje się, że najlepsze małże, tak jak i pozostałe owoce morza, pochodzą z Galicji. W Polsce w niektórych sklepach (np. Makro) można znaleźć małże tego typu sprzedawane pod nazwą Vongole bądź Amande. Według tego samego przepisu można przygotowywać inne dostępne w Hiszpanii małe małże, takie jak chirlas lub berberechos. Almejas mogą występować w różnych rozmiarach, przeważnie mają też więcej mięsa w porównaniu do innych małych małży. Chirlas natomiast zawsze są drobne, ale moim zdaniem są bardziej aromatyczne, przez co świetnie nadają się jako dodatek do różnych potraw. Podany przepis stanowi przystawkę dla 2-3 osób.
Składniki:
- 1 kg świeżych małży almejas
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 ml dobrego, wytrawnego białego wina
- duża łyżka masła
Wykonanie:
Przeglądamy małże i wyrzucamy wszystkie z uszkodzoną muszlą, a także te szeroko otwarte - są martwe, a nieświeże małże mogą powodować poważne zatrucia. Jeśli muszla jest lekko otwarta, stukamy nią delikatnie o blat stoły- jeśli zareaguje zamykając się, to znaczy, że jest dobra. Przebrane małże wrzucamy do bardzo zimnej, osolonej wody i pozostawiamy je w niej na co najmniej godzinę, ale niektóre przepisy mówią o nawet 4 godzinach. Ma to na celu wypłukanie małży w piasku, który mogą zawierać w sobie.
Gdy są już opłukane, można przystąpić do ich gotowania, a w zasadzie do otwarcia, gdyż gotowane zbyt długo stają się gumowate i tracą smak. W garnku podsmażamy na maśle cebulę i czosnek, a gdy się cebula zeszkli dodajemy wino i pietruszkę, gotujemy przez 2-3 minuty. Wrzucamy małże i przykrywamy garnek. Co chwila energicznie nim potrząsamy, aby wszystkie małże się otworzyły - nie powinno to zająć więcej jak 5 minut! Małże które się nie otworzyły bezwzględnie należy wyrzuć. Danie podawać od razu, wybornie smakuje z bagietką maczaną w powstałym sosie. Jeśli nie zjemy całego sosu, nie wylewajmy go! Może on stanowić świetny dodatek do ryżu bądź zupy rybnej. Na zdjęciu poniżej - dla porównania - małże chirlas . Smacznego!
Źródło:http://iberolatino.blogspot.com/2013/09/maze-almejas-prosty-przepis.html