Wykonanie

Nie zrobiłaś/eś jeszcze pierniczków? Nic straconego! :)Wczoraj zabrałam się za pierniczki, ale w wersji dużo zdrowszej. :)Wyszły słodkie i pyszne!Teraz czekam aż trochę zmiękną. :DDo dzieła!Składniki:(na około 30 pierniczków)1 szklanka = 250 ml1 szklanka
mąki pszennej typ 7501/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/4 szklanki
otrębów żytnich1/4 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
oleju1 łyżeczka
kakao1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika (patrzcie na skład gotowych przypraw, bo w niektórych można znaleźć niepotrzebnie
mąkę czy
cukier)1
jajo1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
miodu1 łyżka
cukru trzcinowegoszczypta
soli3 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Mielimy w malakserze
płatki owsiane i
otręby.Do miski miksera dodajemy wszystkie składniki.Uruchamiamy mikser i czekamy aż składniki połączą się.Wykładamy ciasto na blat oprószony
mąką (jeśli jeszcze klei się do rąk, można dosypać trochę więcej
mąki).Chwilę jeszcze wyrabiamy ręcznie.Rozwałkowujemy ciasto na dowolną grubość jaką chcecie, najlepiej podzielić sobie na dwie części. Pamiętajcie żeby blat był lekko oprószony
mąką żeby ciasto nie przykleiło się. ;)Wykrajamy kształty foremkami do
ciastek lub po prostu szklanką.Układamy gotowe pierniczki na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut - aż się lekko zrumienią.Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.Najlepiej przechowywać pierniczki w pudełku z kawałkiem
jabłka, wtedy szybciej nabiorą wilgoci i zmiękną. Potrwa to około 2-3 dni, ale przechowywać możecie nawet do miesiąca. :)


Smacznego! :)