Wykonanie
Do upieczenia
kakaowych muffinek z
gruszkami zainspirowało mnie
czekoladowe ciasto, które
jadłam dawno temu u koleżanki.Muffiny wyszły dokładnie takie jak planowałam- miękkie, ale przypieczone na wierzchu, intensywnie
kakaowe i wilgotne za sprawą
gruszki. Jak dla mnie jest to idealny deser. W dodatku muffiny w składzie mają zdrową żytnią
mąkę i
brązowy cukier.Składniki na 14 sztuk:składniki suche:150g
mąki żytniej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej typ 650140g
cukru trzcinowego nierafinowanego2 czubate łyżki
kakaołyżeczka
gałki muszkatołowejłyżeczka
proszku do pieczeniaskładniki mokre:300ml
mleka90ml
olejujajko2
gruszkiGruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę.W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej- mokre. Zawartość obu naczyń łączymy, mieszając niezbyt długo, tylko do połączenia składników.Ciasto przekładamy do foremek na mufiinki np. silikonowych lub papilotek włożonych do metalowej blachy. Pieczemy je przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)