Wykonanie


Pieczone warzywa świetnie wpisują się w jesienno-zimowy klimat, szczególnie dzięki obecności
kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść
solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo
daje tutaj
bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także
kostki rosołowej - najlepiej ekologicznej, bez glutaminianu
sodu, na bazie naturalnych składników.Składniki (4 porcje):1
pietruszka1
por2
marchewki200 g obranych
kasztanów jadalnych1/2 główki
kapusty włoskiej50 g
oleju kokosowego150-200 g
bulionu warzywnego1 łyżeczka
tymianku1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni2.
Pietruszkę i
marchewki obierz, pokrój w krążki.
Pora pokrój w półksiężyce.3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej
olejem kokosowym. Posyp
solą,
pieprzem i
tymiankiem.4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.5. Dodaj do warzyw obrane i pokrojone
kasztany, na to połóż posiekaną
kapustę i zalej
bulionem.6. Piecz jeszcze ok. 10 minut, podawaj gorące.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik340 kcal10 g13 , 5 g50 , 7 g11 , 5 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)17 %20 %19 %19 %46 %
