Wykonanie
Ten sernik makowy to świetny pomysł na Boże Narodzenie, spodoba się entuzjastom sernika i tym, którzy lubią makowca. Wilgotny, aromatyczny, idealny! Koniecznie musicie wpisać na listę ciast świątecznych, zachwyci Was i gości przy wspólnym
stole. Trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale zapewniam, że warto!


Składniki na formę średnicy 18 cm:Masa serowa:500 g
sera twarogowego na serniki2 łyżki
mąki ziemniaczanejskóra starta z połowy
pomarańczypół szklanki
cukru2 duże
jajka2 łyżki soku z
pomarańczy1/6 szklanki
śmietanki 30-36%
Ser,
mąkę i
skórkę pomarańczową wkładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut na niskich obrotach miksera. Dodajemy
cukier, a
potem jajka miksując po każdym dłuższą chwilę. Na koniec dodajemy
sok pomarańczowy i
śmietankę, miksujemy.Masa makowa:180 g gotowej masy makowej (z
bakaliami)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczaneji1 duże
jajko1/6 szklanki
śmietanki 30-36%50 g
czekolady (posiekanej)W drugiej misce miksujemy
mak z
mąką, dodając stopniowo
cukier, a następnie
jajko. Na koniec dodajemy
śmietankę i posiekaną
czekoladę.Gotową masę
serową wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na masę
serową łyżką wykładamy masę
makową i robimy patyczkiem esy floresy by połączyć ze sobą obie masy.Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą
wodą. Wstawiamy blachę i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, a wtedy wyciągamy. Gdy będzie już zimny, wstawiamy do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na noc. Można przystroić lukrem. Smacznego!