ßßß
Składniki:2 duże piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosoliwaSos tzatziki400 g jogurtu greckiegoogóreksok z połowy cytryny2 ząbki czosnkualternatywnie koperekprzyprawy: sól, pieprzWykonanie:Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki. Obtaczamy w przyprawie gyros i polewamy delikatnie oliwą. Tak zamarynowanego kurczaka najlepiej jest odstawić na noc do lodówki.Piersi wyjmujemy z lodówki i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.Sos tzatzikiDo miski przekładamy jogurt grecki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z połowy cytry. Na tarce zcieramy ogórka i dodajemy go do sosu. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie koperkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.Kurczak najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami oraz świeżymi warzywami.