Wykonanie
Jak na prawdziwego mięsożercę przystało temat sałatek jest dla mnie dość obcy. Oczywiście jest kilka (bardzo mało) wyjątków. Jeden z nich, to
sałatka kluseczkowa, która kilka lat temu pojawiła się na
stole u cioci, a następnie płynnie przewędrowała do mojej domowej kuchni, w której zagościła już na stałe. Jest
banalna w przygotowaniu, a smakuje WSZYSTKIM.do zrobienia sałatki potrzebujemy:2
ogórkipaczka
makaronu "Kluseczki Babuni"spora
pierś kurczakapęczek
koperkuzioła (jak kto lubi)
przyprawa curry4 łyżki stołowe
oliwy2 łyżki stołowe
cytrynyodrobina
majonezuPierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy na patelni, w tym samym czasie dosypując sporą ilość
curry i
zioła (wybór dowolny, każdy ma inny smak, dodajemy co lubimy).
Ogórki kroimy w kosteczke i mieszamy z
mięsem, a następnie dodajemy wcześniej ugotowane kluseczki.Teraz dressing do sałatki. Tak na prawdę jak kto lubi, wszystko zależy od indywidualnego gustu i smaku. Zaczynamy od siekania
koperku (który w tej
sałatce jest obowiązkowy). Wlewamy do szklanki
oliwę,
cytrynę, dodaję
zioła do sałatek, posiekany
koperek i odrobinę
majonezu do smaku. Następnie wszystko intensywnie mieszamy. Dressing wlewamy do sałatki, dokładnie mieszamy, by wszystko się połączyło.Koniec, wszystko gotowe. Banalnie łatwe, prawda?

