Wykonanie
Szarlotki znalazłam w Brulionie z przepisami, Cuda.wianki. Przepis cytuję za autorką.

[2 sztuki]2
jabłkaszczypta
cynamonukawałeczek
masłacukier brązowy do smaku
ciasto francuskiejajko lub
żółtko do posmarowania(ja posmarowałam
mlekiem i posypałam mielonymi
orzechami)
Ciasto francuskie rozmrozić, jeśli było w zamrażarce. Rozwałkować cienko. Wypełnić kokilki
ciastem, układając je na dno i obklejając brzegi.
Jabłka poszatkować w drobną kosteczkę. Włożyć do rondelka. Dodać
masło i dusić na małym ogniu. Dodać
cukier do smaku, pod koniec, gdy
jabłka są już miękkie, wsypać szczyptę
cynamonu. Wymieszać.Masą z
jabłek wyłożyć kokilki, przygotowane wcześniej wypełnione
ciastem francuskim. Na wierzchu ułożyć kratkę z
ciasta francuskiego, jak na typowej szarlotce.Rozbełtać w kubku widelcem
jajko lub
żółtko. Posmarować nim wierzch szarlotek.Zapiekać ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni, aż szarlotki zbrązowieją.Podawać gorące, np. z
bitą śmietaną.Smacznego!


///W zeszłym tygodniu, po raz pierwszy, zaistnieliśmy (ja, a przede wszystkim mój blog ;)) w mediach. Obok Edyty i Kasi, zostałam bohaterką artykułu "Wirtualny, kulinarny świat Polek", opublikowanego w internetowym wydaniu Dziennika Polskiego. Jeśli ktoś jeszcze nie czytał, serdecznie zapraszam! :)Na fali autopromocji, zaistnieliśmy także na Facebooku, gdzie również serdecznie zapraszam. :)