ßßß Cookit - przepis na Gruszki na cieście francuskim

Gruszki na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Dziś mam propozycję szybkiej i niezawodnej przystawki.
Gruszki na cieście francuskim z orzechowo-cukrową posypką.
Po zapieczeniu otrzymujemy miękką, słodkawą gruszkę pod chrupiącymi,
lekko skarmelizowanymi orzechami, na słonym spodzie.
Nam bardzo smakowało...
Składniki:
płat ciasta francuskiego
2 gruszki (dojrzałe)
1 łyżka ciepłego masła
80 g nieco posiekanych orzechów
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
1 rozmącone jajko
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Pokroić na kwadraty.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry.
Na każdym kwadracie układać po 2-3 plasterki gruszki.
Orzechy połączyć z ciepłym masłem i wymieszać.
Mieszankę orzechową układać na gruszkach. Posypać szczyptą cynamonu i brązowym cukrem.
Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, aby ładnie się zezłociło.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 C ok 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/01/Gruszki-na-ciescie-francuskim.html