Dziś mam propozycję szybkiej i niezawodnej przystawki.Gruszki na cieście francuskim z orzechowo-cukrową posypką.Po zapieczeniu otrzymujemy miękką, słodkawą gruszkę pod chrupiącymi,lekko skarmelizowanymi orzechami, na słonym spodzie.Nam bardzo smakowało...Składniki:płat ciasta francuskiego2 gruszki (dojrzałe)1 łyżka ciepłego masła80 g nieco posiekanych orzechówszczypta cynamonu2 łyżki cukru brązowego1 rozmącone jajkoSposób wykonania:Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Pokroić na kwadraty.Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry.Na każdym kwadracie układać po 2-3 plasterki gruszki.Orzechy połączyć z ciepłym masłem i wymieszać.Mieszankę orzechową układać na gruszkach. Posypać szczyptą cynamonu i brązowym cukrem.Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, aby ładnie się zezłociło.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 C ok 10 minut.Smacznego :)