Wykonanie
Pandolce to rodzaj słodkiego
chleba pieczonego w okolicach Genui na Boże Narodzenie.



Przepis z: "Backlust. Brot backen"nr 8/2013Przepis na 1 bochenek (który jest naprawdę duuuży i pyszny ;)500 g
mąki pszennej2 opakowania
suszonych drożdży (każde po 7 g)125 g
cukru129 g
rodzynek sułtańskich150 g
masła100 g kandyzowanej
skórki cytrynowej100 g
migdałów w sztyftach.
Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku dołek.
Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej
wody i przelać do dołka. Dodać łyżeczkę
cukru i nieco
mąki z brzegu miski, zamieszać, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Rodzynki zalać 100 ml wrzątku i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sicie.Do zaczynu dodac pozostale skladniki i zagniatac 10 minut. Ponownie odstawic do wyrosniecia na godzine. Z ciasta uformowac okragly bochenek, przekroic na wierzchu na krzyz wstawic do nagraznego piekarniuka (175°C, z termoobiegiem- 150°C) i piec ok. 1 godzine.