ßßß
Składniki:3 suche wafle60 g orzechów laskowych170 g miękkiego masła280 g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )2 łyżki cukru pudru2 kopiaste łyżki nutelli1 szklanka ( 250 ml ) + 1,5 łyżki mleka w proszku1,5 łyżki kakaopolewa:120 g czekolady ( gorzkiej lub mlecznej, ja zmieszałam obie )łyżka masła2 łyżki śmietanki 30 %
Sposób wykonania:Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy dosyć drobno posiekać.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać serek homogenizowany i mleko w proszku ( 1,5 łyżki mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym waflu. Przykryć waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.Masło, śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć. Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.Wafle należy przechowywać w lodówce.Smacznego :)