Wykonanie
Dziś podzielę się z
Wami przepisem,który testowałam w ostatni weekend.
Wafle przekładane masą z dodatkiem
mleka w proszku, Nutelli,
serka homogenizowanego i prażonych
orzechów laskowych.Dosyć słodkie, ale moich
norm nie przekraczają, z powodzeniem
mogę sięgnąć po następnego.Bardzo przypominają mi smak popularnych "Michałków",zresztą wypróbujcie i przekonajcie się sami! :)

Składniki:3 suche
wafle60 g
orzechów laskowych170 g miękkiego
masła280 g
serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam Danio )2 łyżki
cukru pudru2 kopiaste łyżki nutelli1 szklanka ( 250 ml ) + 1,5 łyżki
mleka w proszku1,5 łyżki
kakaopolewa:120 g
czekolady ( gorzkiej lub
mlecznej, ja zmieszałam obie )łyżka
masła2 łyżki
śmietanki 30 %


Sposób wykonania:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wysypać na ścierkę, umieścić
między dłońmi i pocierając pozbyć się skórki. Oczyszczone
orzechy dosyć drobno posiekać.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem do białości. Na przemian dodawać
serek homogenizowany i
mleko w proszku ( 1,5 łyżki
mleka odłożyć ). Na końcu dodać nutellę i wymieszać. 1/3 masy odłożyć, dodać do niej
kakao i posiekane
orzechy. Wymieszać i rozsmarować na pierwszym
waflu. Przykryć
waflem drugim i lekko docisnąć. Do pozostałej masy dodać odłożone
mleko w proszku i krótko zmiksować. Rozsmarować na
waflu i przykryć trzecim. Lekko docisnąć. Wierzch
wafla lekko obciążyć np.: deską do krojenia i umieścić na ok. 3 godziny w lodówce.
Masło,
śmietankę i
czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać i rozsmarować na powierzchni
wafla. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Można też roztopić samą
czekoladę, ale wtedy podczas krojenia polewa może się kruszyć.
Wafle wyjąć z lodówki i pokroić.
Wafle należy przechowywać w lodówce.Smacznego :)