Wykonanie
Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery
czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić .
Składniki:opakowanie okrągłych
wafli1 tabliczka
czekolady deserowej100 g zmielonych
orzechów włoskich1/2 szklanki
cukru pudru1/2 szkl.
śmietanki 30 %2 łyżki
masła ok. 50 gPolewa:3/4 tabliczki
czekolady deserowej2 łyżki
śmietanki1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z
cukrem pudrem.Dodać
śmietankę i
masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników.Wrzucić zmielone
orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę
rumu.
Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,Wierzchniego
wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,Odstawić w chłodne miejsce.Na polewę , łamiemy
czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli
wodnej,Dolewamy
śmietankę i
masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również.Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin)Kroić jak tort w trójkąty
ostrym nożem.Smacznego