ßßß Cookit - przepis na Tarte flambee . Flammenkuche .

Tarte flambee . Flammenkuche .

nazwa

Wykonanie

Flammenkuche lub z francuskiego tarte flambée to tradycyjne alzackie danie na bazie ciasta chlebowego. To typowo wiejskie danie. Tradycja przyrządzania go pochodzi z rodzin, które miały w zwyczaju co tydzień same piec chleb. Nazwa potrawy oznacza "pieczona w ogniu". Jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je. Bardzo polecam tę prostą szybką i ogromnie smaczną bliską krewną pizzy :) Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Chleba" Lindy Collister i Anthonego Blake, a na forum Cincin podawała go Dziunia.
250 ml ciepłej wody
500 g maki pszennej
1 łyżka oleju
15 g świeżych drożdży albo torebka 7 g drożdży instant( ja użyłam instant )
1 łyżeczka soli
150 ml kwaśnej gęstej śmietany - 18% lub 22%
cebula
kilka plastrów boczku
Drożdże wymieszać z 1-3 całej mąki, dodać wodę i szczyptę cukru. Pozostawić na 20 minut.
Dodać resztę mąki, olej i sól. Wyrobić dokładnie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, by podwoiło swą objętość.
W tym czasie boczek kroimy w paski i lekko zrumieniamy na patelni. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Wyrośnięte ciasto przebijamy, dzielimy na 8 kawałków ( lub na 2, jeśli chcemy większe "pizze" ) i rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy ok. 12-14 cm. Powierzchnię placków smarujemy śmietaną ( ja na każdy z ośmiu dałam po ok. łyżeczce) , zostawiając wolny brzeg, posypujemy je boczkiem i cebulą. Pozostawiamy do podrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy 12-15minut w 230-240 stopniach - wierzch ma się zrumienić, a spód ma być chrupiący
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/03/Tarte-flambee-Flammenkuche.html